Vad är ett rimligt mäklararvode 2019?

I samarbete med Mäklararvode.nu

Rimliga mäklararvoden

Går du i tankarna om att sälja din bostad och är nu ute efter en mäklare som dels kan göra jobbet snabbt och smidigt för dig som säljare, men som också kan får rätt betalt – och inte minst – ta rätt betalt? Då sitter du i samma båt som tusentals andra personer som vill sälja sin bostad. Vi har snackat med Mäklararvode.nu för att ta reda på vad som egentligen kan räknas som ett rimligt mäklararvode under 2019.


Ett mäklararvode är det belopp, ofta baserat procentuellt, som mäklaren tjänar i provision för att hjälpa till med försäljningen av din bostad. Ett mäklararvode kan komma i tre olika modeller. Dessa är ett fast arvode, alltså en förutbestämd summa som mäklaren tjänar alldeles oavsett slutpris på din bostad. Den andra modellen är ett arvode i procent (%) som baseras utifrån prislappen som din bostad säljs för. Den tredje är en provision som fungerar som en stege – där mäklaren får bättre betalt givet att vissa kriterier uppfylls rent ekonomiskt.


Vi fick en fråga från en säljare som för första gången ska sälja sin bostad i Kungälv, några mål strax utanför Göteborg. Priserna på bostäderna i Kungälv ligger i dagsläget strax under rikssnittet, men säljarens fråga till oss är vad som är ett rimligt mäklararvode i Kungälv i dagsläget, och inte minst under resten av 2019. Svaret på frågan sammanfattas enklast genom en graf som ni kan finna på Mäklararvode.nu genom att klicka på länken ovan.


Om du säljer en bostad för 1.000.000 kronor i Kungälv så är ett normalt arvode cirka 3%.

Om du säljer en bostad för 5.000.000 kronor i Kungälv så är ett normalt arvode cirka 1,5%.

Genom att använda dig av Mäklararvode.nu får du hjälp med att välja rätt mäklare där du bor – och inte minst att mäklararvodet är rimligt och marknadsmässigt. Det är inte sällsynt att en mäklares vassaste vapen är att just tala och övertyga – så se upp för att du får allt för höga förslag på mäklararvode skickade till dig. Undvik istället att hamna i denna situation genom att besöka Mäklararvode.nu.